Salmer på den jazzede måde

Der var omkring 30 tilhørere til den fabelagtigt gode koncert i Engesvang Kirke. Foto: Hans Jørgen Hansen

Salmen ”Se nu stiger solen af havets skød” af Jakob Knudsen bliver af mange opfattet som den smukkeste morgensalme. Melodien er skrevet af Oluf Ring, der i mange år virkede i Ribe. Jazzpianisten Martin Schack bor i Ribe, og han elsker salmen og melodien.

- Derfor var det med største bæven, at jeg gik i gang med at lave et jazzarrangement af netop den salme. Jeg gjorde det, og jeg håber, at I synes, jeg har gjort det med respekt.

Det var nogle af ordene fra Martin Schack, da han onsdag aften gav koncert i Engesvang kirke sammen med bassisten Jesper Hindø.

Ingen af de godt 30 tilhørere beklagede sig. Tvært i mod blev der klappet voldsomt efter alle numrene. Publikum sad åndeløst med hænderne klar til klap og ventede længe til den sidste efterklang var døet ud. Bassen, jazzen og klaveret, hvor Martin Schack havde fjernet beklædningen ind til klaverets indre, fik den sidste tone til at hænge uendeligt længe i luften.

Det var både salmer og sange, der blev spillet ved koncerten. Næsten alle havde fået et arrangement i jazzrytmer af de to musikere. Et enkelt nummer havde det dog ikke været nødvendigt at ændre ret meget på, idet den var komponeret den største danske jazz-bassist nogensinde, nemlig Niels Henning Ørsted Pedersen.

Faktisk var det oprindeligt Niels Henning Ørsted Pedersen bas, der blev spillet på, kunne Jesper Hindø fortælle.

- I 1965 købte Niels Henning Ørsted Pedersen en ny bas. Sådan et instrument skal jo spilles til, og da han efter to år ikke fik helt den klang ud af den han ønskede, solgte han den videre. Den er så endt hos mig, og det er blevet det dejligste instrument, man kan forestille sig. Niels Henning Ørsted Pedersen hørte den på et tidspunkt, og han ærgrede sig over, at han havde skilt sig af med den, fortalte Jesper Hindø.

Martin Schack roste i øvrigt også Engesvang Kirkes klaver.

I koncerten blev der også plads til tre fællessange.

- I skal lige være lidt obs på musikken. Når I synger, holder vi os nogenlunde til den melodi, I kender. Men der er noget forspil, og noget musik mellem versene, og der er også et efterspil med noget jazz i. Det finder I nu nok ud af, sagde Martin Schack og slog tonen an på klaveret.

Koncerten bød også på en urpremiere. Martin Schack og Jesper Hindø skal senere på året holde en række koncerter sammen med en jazz-kvintet og skuespilleren Bodil Jørgensen i anledningen af 100 året for genforeningen. De koncerter består af danske sange, som var forbudt i årene med tysk herredømme. En af dem er Brorsons ”Her vil ties, her vil bies”.  Den blev spillet her i Engesvang for klaver og bas med masser af jazz-klange og en følelse af noget stort.