Folkekirkens frontkæmper

Jens Peter Garne fortalte om opgaverne som feltpræst og viste billeder fra sine udsendelser til internationale missioner.

På mange måde har Jens Peter Garne fra Ikast følt sig som Folkekirkens frontkæmper eller missionær. Han er sognepræst i Ikast, men han er også feltpræst, og i den funktion er han ofte Folkekirkens udsendte til kirkefremmede, der normalt ikke kunne drømme om at gå i kirke.

Det fortalte han om, da han i Engesvang Sognehus holdt foredrag for omkring 30 tilhørere om at være feltpræst.

- Der er rigtigt mange af soldaterne, der er helt fremmede overfor kirken. Men når tilværelsen spidser lidt til, og de har lært deres feltpræst at kende, så er de interesserede i at få at mere at vide om tro, få sat ord på det eksistentielle. Vi – og altså Folkekirken – kommer på den måde i nærkontakt med mange unge mennesker, der på det tidspunkt i deres liv måske er allermest på afstand af kirken, sagde feltpræsten.

Han kunne fortælle, at han på en udsendelse til Afghanistan for nogle år siden faktisk oplevede en soldat, der ønskede at blive døbt.

Jens Peter Garne fortalte, at han har været feltpræst i mange år, og at han er tilknyttet ingeniørregimentet i Skive. Der kommer han jævnligt på kasernen, holder nogle gudstjenester og taler med soldaterne. Desuden bliver han som andre professionelle soldater nogle gange sendt ud på internationale missioner. Jens Peter Garne har haft tre lange udsendelser, der hver er på et halvt år. Han har været i Kosovo, han har været i Helmand i Afghanistan i 2017, og for få uger siden kom han hjem efter et halvt år i Irak.

Det har været tre vidt forskellige udsendelser. I Kosovo var jeg nærmest kulturmedarbejder, der arrangerede udflugter i omegnen for soldaterne. I Afghanistan var det en skrap mission, hvor soldaterne var i virkelig krig, og hvor de eksistentielle spørgsmål let kom til overfladen. Den seneste tur til Irak foregik i en militærbase, hvor de danske soldater uddanner irakiske kolleger.

- Der er simpelthen ingen danskere, der kommer udenfor hegnet, og selv om min kone ikke rigtigt tror på det, så er det mere farligt at køre uden cykelhjelm i Ikast end at være på basen der. Soldaterne er ikke i livsfare, og det betyder, at de ikke så høj grad opsøger feltpræsten. Men derfor er det alligevel vigtigt, at vi er der. Hvor der er danske soldater, skal den danske kirke også være, sagde Jens Peter Grane.