Professionel pianist som organist i Engesvang

Nana Voskanyan er ny organist ved Engesvang Kirke. Foto: Hans Jørgen Hansen

I fremtiden er det en diplomuddannet pianist, der normalt spiller ved gudstjenester og kirkelige handlinger i Engesvang Kirke. Menighedsrådet har ansat den 49-årige Nana Voskanyan.

Som navnet antyder har hun en udenlandsk baggrund på trods af, at hun bor i Pårup med sin mand.

- Jeg kommer fra Armenien. For halvandet år siden flyttede jeg sammen med min mand, som har boet her i Danmark i 25 år. Han er ansat ved Silkeborg Kommune, og det passer os rigtigt godt at bo i Pårup, siger Nana Voskanyan, der endnu har lidt problemer med udtalen på dansk, men ellers er kommet meget godt efter det danske sprog.

I Armenien har hun eksamen fra universitetet i korledelse, klaver og rytme-pædagogik. Hun har siden arbejdet som musiklærer, pianist, akkompagnatør og med privat musikundervisning.

- Da jeg kom til Danmark, gav organisten ved Silkeborg Kirke mig mulighed for at give nogle koncerter i hendes kirke, og siden har jeg haft mulighed for at være organistvikar i både Engesvang og Bording, fortæller Nana Voskanyan.

Skønt hun har en solid musikbaggrund, har jobbet som organist alligevel været nyt for hende.

- I den armenske kirke bruger vi ikke orgel. Men jeg synes, orgel er så fantastisk, at det har været en store glæde for mig at komme til den danske folkekirke, siger Nana Voskanyan.

Derfor har hun også kastet sig ud i at lære orgelspillet fuldt ud. Sideløbende med organistjobbet i Engesvang er hun i gang med organistuddannelsen på Vestervig Kirkemusikskole.

- Jeg kunne få overført merit fra min tidligere uddannelse, men jeg har beslutte mig for, at jeg vil lære alt om orgel. Derfor tager jeg den fulde uddannelse på fem år. Og jeg glæder mig hver eneste gang, jeg er sammen med de dygtige lærere og søde medstuderende.

Menighedsrådsformand Hans Jørgen Hansen er glad for, at det gik så relativt let med at finde en ny organist.

- Vi har heldigvis trukket på Nana som vikar nogle gange det seneste halve år. Det er gået rigtigt godt. Vi har været lidt usikre. Hvad nu med sproget? Hvad nu med folkekirkens liturgi? Det er gået over al forventning. Så vi tillader os at forvente meget godt fra Nana. Vi har besluttet, at hun i første omgang ikke skal have børnekor. Men det kommer sikkert senere. Men Nana er allerede nu i fuld gang med at planlægge et koncertprogram for 2019. Det håber vi at kunne præsentere omkring juletid sammen med menighedsrådets øvrige arrangementer i det kommende år. Det bliver rigtigt godt, siger Hans Jørgen Hansen.

Nana Voskanyan, der i øvrigt officielt hedder Anahit til fornavn uden nogensinde at bruge det, er startet i jobbet som organist ved Engesvang Kirke. Og hun håber, at menigheden vil tage godt imod hende, og ikke holde sig tilbage fra at snakke med hende, selv om hun en gang i mellem skal lede efter de danske ord.

- Jeg vil så gerne tale med alle. De må også gerne fortælle mig, hvis der er noget særligt, de gerne vil høre. Vi skal få musikken til at blomstre sammen, siger den nye Engesvang-organist.