Kjeld Holm har også mødt Tage fra Engesvang

Kjeld Holm talte i Engesvang Sognehus tirsdag 25. september.

Det er utroligt mange mennesker, der har været med til at præge Kjeld Holm, der i mange år var biskop over Aarhus Stift. Også Tage fra Engesvang.

Det kunne Kjeld Holm berette, da han tirsdag 25. september holdt foredrag i Engesvang Sognehus.

- Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig før har besøgt Engesvang, men jeg har hørt meget om jeres egn. Da jeg som ung præst kom til Ellevang Kirke i Aarhus, var der en kirkeværge, Tage. Han var fra Engesvang, og det fortalte han begejstret om, forklarede Kjeld Holm om en af de personer, der normalt ikke indgår i hans foredrag.

Til gengæld fortæller han altid glad om Johannes Rasmussen, der oprindeligt var fra Ikast.

- Han var lærer på Haderslev Private Realskole. Jeg havde ham til religion i 4. mellem. Han fik afgørende betydning for, at jeg kom til at interessere mig for kristendom. Vi åbnede aldrig en bog, men Johannes fortalte om kristendommens betydning i hverdagen. Det gjorde et uudsletteligt indtryk på mig, sagde Kjeld Holm.

Johannes Rasmussen var en del fraværende fra skolen er i 1956-1957. Han var nemlig også leder af et nordisk kirkeligt flygtningecenter i Østrig, hvor man tog imod flygtninge fra Ungarn.

- Beretningerne derfra fik mig til at tænke: Det må være det, kristendommen handler om. Noget, der forbinder evangeliet med vores eget liv. Det kom jeg mig aldrig over, forklarede Kjeld Holm.

Han fortalte også om sit møde med de store teologiske tænkere i Aarhus i 60’erne og 70’erne. Her var det ikke mindst mødet med Johannes Sløk, der gjorde et stort indtryk, og de to fik også senere et nært venskab.

Det var i øvrigt i samme uge, han første gang mødte Sløk, at han også mødte sig senere kone, Birthe.

- Jeg er taknemmelig over, at jeg har mødt så mange mennesker, man bliver klogere af. Mennesker, der åbner døre for en, måske når man ikke selv kan finde vej, sagde Kjeld Holm.

Han fortalte, at han også har mødt mange kloge politikere. En af de vigtigste var Svend Auken.

- Vi var engang inviteret til et arrangement, hvor vi skulle tale om vores forhold til kristendommen. Svend tog udgangspunkt i lignelsen om vingårdmændene. Umiddelbart er det frygteligt uretfærdigt, at alle arbejderne får det samme i løn, uanset om de havde arbejdet en time eller en hel dag. Svend gjorde klart i kristendommen – i modsætning til det vi ofte hører i samfundsdebatten – er alle mennesker lige meget værd. Det skal kirken altid sige tydeligt, sagde Kjeld Holm.