Du er her: 

Engesvang Kirkes frivillige gik i kloster

Engesvang Kirkes frivillige på udflugt til tre tidligere klostre. Foto: Hans Jørgen Hansen

De frivillige ved Engesvang Kirke gik søndag 3. juni kortvarigt i kloster. 26 deltog i den årlige frivilligeudflugt, der gik til tre tidligere klostre.

Turen, der var tilrettelagt af menighedsrådsformand Hans Jørgen Hansen, forgik i bus, og hele turen var ad små og snørklede veje med storslåede udsigter og spænende historier om det, man kom forbi.

Det centrale i turen var imidlertid besøgene i Vor Kloster (i dag Klostermølle) på sydsiden af Mossø, Øm Kloster på nordsiden af Mossø og Veng Klosterkirke mellem Skanderborg og Låsby.

Veng Kirke er den ældste fungerende klosterkirke i Danmark. Den er bygget til et nu nedrevet kloster omkring år 1100 som et af de første klostre i Danmark. Derfor kan man der se 900 år gammel arkitektur og kalkmalerier.

Det gik imidlertid ikke for godt for de benediktinermunke, der slog sig ned i Veng. Blot 50-60 år senere var der kun tre munke tilbage, og biskoppen i Aarhus skænkede klostret i Veng til den nye munkeorden, cistercienserne, der på det tidspunkt oprettede klostre i hele Europa. De kunne imidlertid heller ikke finde sig til rette i Veng, så få år efter gik de i gang med at bygge et kloster op helt fra bunden i det nærliggende Øm.

De tre munke, der blev sparket ud af Veng, har muligvis taget initiativ til benediktinerklostret Vor på sydsiden af Mossø. Af selve klostret er der intet spor i dag, men endnu fungerer den 1,3 kilometer lange kanal, som munkene gravede og byggede for at føre Gudenåens vand hen til klostrets mølle.

I hele Vor Klosters funktionstid lå benediktinerne der i strid med cistercienserne i Øm på den anden side af søen. Klostret i Øm blev stort og rigt, og dog fik det samme skæbne som Vor Kloster. Efter reformationen, da kongen overtog alle klostre, blev såvel Vor som Øm revet ned, og alle byggematerialer blev sejlet til Skanderborg og der brugt til opførelsen af Skanderborg Slot.

Undervejs mellem klostrene fik deltagerne i udflugten fortalt historier om blandt andet Gl. Rye, om stenalderbopladser og flyveplads ved Gl. Rye, og om egnen omkring Vrads og Lystrupminde.

Den årlige udflugt er det, de frivillige ved Engesvang Kirke får for deres indsats gennem året.

Se flere billeder her

Del dette: