Reformationsfest i Engesvang

Som så mange andre steder i verden blev det tirsdag 31. oktober fejret i Engesvang, at det var 500 år siden, Martin Luther satte gang i reformationen i 1517.

Det skete blandt andet med en speciel gudstjeneste, der dog alligevel var bygget over en traditionel luthersk gudstjeneste, hvor der blev lagt vægt på prædiken, salmesangen og nadveren.

Men speciel ved, at en gruppe konfirmander var aktive i gudstjenesten. Blandt andet brød de ind i gudstjenesten ved at sende snesevis af papirsflyvere ud i kirkerummet, hvor konfirmander havde skrevet deres egne ønsker for kirken og verden.

Konfirmanderne deltog også ved at fremførte deres egne fortolkninger af en af Luthers mest kendte salmer, ”Vor han er så fast en borg”. Nogle af dem ved at rappe.

Den salme var også en af salmerne i gudstjenesten, men der var også en helt ny salme af Lisbeth Smedegaard med hendes tanker over den samme salme.

For at understrege det grundlæggende i Luthers nye syn på kirken om, at alle mennesker har lige adgang til Gud, så var nadveren tilrettelagt sådan, at en konfirmand og præsten gik rundt i kirken til folk med brød og vin i stedet for, at folk skal komme op til alteret.

Forud for gudstjenesten blev der på kirkegården plantet et æbletræ, der de næste mange år skal minde om denne jubilæumsdag. At det indgik i arrangement skyldes en anekdote om, at da Luther blev spurgt om, hvad han vil gøre, hvis han fik at vide, at verden går under i morgen: ”Jeg vil plante et æbletræ”.

I forbindelse med træplantningen var der samlet ind til en gave til kirkelig gruppe i Cambodia, der kæmpe for at bevare regnskoven og plante nye træer, hvor regnskoven bliver fældet.

I jubilæumsarrangementet indgik også en middag tilrettelagt af kokken Jepser Lund, hvor der blev serveret retter med inspiration fra middelalderens Tyskland. Det var altså uden kartofler og andre planter, der først kom til Europa efter Luthers tid. Til det langtidsstege oksekød blev der således blandt andet serveret svampe og kogte hvedekorn, og i hønsekødssuppen var der forskellige kål og salater.

Desuden blev der ved middagen læst op fra nogle af Luthers mere og mindre stuerene bordtaler, hvor han sagde sin uforgribelige mening om blandt andet om Djævlen, der kan stoppes med en prut, og om at når nu verden er fyldt med skønne jomfruer, hvor kommer så de sure koner fra?

Til middagen blev der serveret godt øl fra Tysklands ældste bryggeri, der reklamerer med, at Luther drak øl fra deres bryggeri, når han holdt sine middage  for studenterne i Wittenberg.

Endelig var der en lille beretning om danske munk Hans Tausen, der blev sendt til Tyskland for at lære teologi. Han kom til Wittenberg, hvor han lærte Martin Luther at kende. Da han så kom tilbage til Danmark blev han sendt til Viborg, hvor befolkningen blev så begejstrede over hans prædikener på dansk, at de i 1526 jagede den katolske biskop ud af byen – 10 år før reformationen officielt blev indført i Danmark.

Se flere billeder fra arrangementet her